Meztelen Pénzügyek

Közgazdaságtan, pénzügy, üzlet-minden, ami egyszerre érdekes ÉS értékes.

Friss topikok

Mi a baj az arannyal?

2012.03.16. 16:52 | Lovász Ádám | Szólj hozzá!

Mi a baj az arannyal?
Avagy az inflációs várakozások hatásai a nemesfém-árfolyamokra


„In the projections made in January, the Committee anticipated that, over coming quarters, inflation will run at or below the 2 percent level we judge most consistent with our statutory mandate. (...) Looking farther ahead, participants expected the subdued level of inflation to persist beyond this year. Since these projections were made, gasoline prices have moved up, primarily reflecting higher global oil prices--a development that is likely to push up inflation temporarily while reducing consumers' purchasing power (...) Longer-term inflation expectations, as measured by surveys and financial market indicators, appear consistent with the view that inflation will remain subdued.”

(„A januári előrejelzésben a Bizottság úgy látta hogy a következő negyedévekben az infláció stabilan 2 százalék vagy 2 százalék alatt fog alakulni, amely szint monetáris politikánk szempontjából legelőnyösebb (...)Előrébb nézve, a bizottsági tagok véleménye szerint az infláció továbbra is visszafogott lesz 2012 után is. Az előrejelzés elkészítését követően számottevően drágultak az üzemanyagárak, főként nemzetközi tényezőknek miatt, ami átmenetileg megemelheti az inflációt miközben csökkenti a fogyasztók vásárlóerejét (...) A hosszabb-távú inflációs várakozások, piaci vélemények, közvéleménykutatások és pénzpiaci mutatók szerint, továbbra is azt a nézetet támasztják alá hogy az infláció továbbra is visszafogott lesz.”) [1]

„Inflation has been subdued in recent months...”
(„Az infláció visszafogott volt az elmúlt hónapokban...”) [2]

„The recent increase in oil and gasoline prices will push up inflation temporarily, but the Committee anticipates that subsequently inflation will run at or below the rate that it judges most consistent with its dual mandate.”

(„Az elmúlt hónapok üzemanyagár emelései átmenetileg megemelik az inflációt, de a Bizottság úgy véli hogy az elkövetkezendő évben várakozásainknak megfelelően, vagy várakozásainkat alulmúlva fog alakulni az inflációs ráta.”) [3]

Az utóbbi évben a nemesfémeknek bizony rögös utat kellett taposniuk. 2011 szeptemberétől folyamatos spekulációs támadások indultak az arany ellen (az ezüst már 2011 májusában alaposan fel eltt dúlva).Mára már bizonyossá vált, hogy a biztonságosnak hitt arany sem annyira bombabiztos, kockázatmentes befektetés. Noha aligha elképzelhető hogy egyik napról a másikra értéktelenné válik, mégis érdemes kivizsgálnunk azt, hogy mi is hajtja az arany árfolyamát.

Rengeteg tévhit és legenda kering a nemesfémekről. Egyesek szerint a központi bankok, vagy egyéb pénzügyi szereplők gyakorolnak befolyást az aranyra. Nem segíti a tisztánlátást az, hogy a múltban valóban voltak manipulációk, különösen az ezüst piacán. A leghíresebb eset a texasi Hunt-testvérek, akik fel próbálták vásárolni az összes ezüstöt hitelre (nem sikerült és 1980-ban elvesztették vagyonuk jelentős részét). [4] Noha nem elhanyagolható a különféle pénzügyi szereplők befolyása, a spekuláció csak akkor lehet sikeres, amikor a gazdasági folyamatok is kedvező irányba alakulnak.

De mi is irányítja az arany árfolyamát? Hasonlítsuk össze a fogyasztói árinfláció havi alakulását (narancsszínű) és az arany árfolyamát! Jól látható, hogy az USA-beli infláció megerősödése együtt jár az arany emelkedésével. Amikor defláció alakul ki, azaz, az infláció negatív (az árak csökkennek, pl. a 2008-as világválság idején), az arany is zuhan. Mert mi is az arany? Egy téveszme szerint az arany egyféle deviza, de ez hamis: egész egyszerűen az arany funkciója szerint egy inflációs hedge, avagy biztosíték. Ha úgy látják az emberek hogy nagy a veszélye annak hogy elértéktelenedik a pénzük, hogy „jön a drágaság”, akkor elkezdenek minél többen aranyat vásárolni.

Ez az összefüggés valós és kimutatható. Akinek van szeme láthatja a grafikonon. Az utóbbi időben nem volt valami kiugró az infláció (Kínában meg az Egyesült Királyságban még enyhe defláció is van!). Tavalyhoz képest nagy mértékben enyhült az infláció. Ez magyarázza azt is, hogy a nemesfém befektetők miért, hogy fogalmazzak egy kicsit alpári módon, „tojnak be”, amikor a Fed elnöke, Ben Bernanke, megszólal. Szinte minden alkalommal 2011 szeptember 21 óta lezuhant az arany. A legnagyszerűbb „produkciót” 2012 február 29-én nyújtotta a piac. Nem egészen tíz perc leforgása alatt közel száz dollárt vesztett értékéből az arany. Annyi történt hogy Bernanke elmondta azt amit mindenki tudhatott: az infláció „visszafogott”. A visszafogott kifejezést többször is használta, ami „visszafogta” a nemesfémeket is. Semmi sem mutatja a valóságot jobban mint az extrém, szélsőséges esetek.

Március 13-án, a Fed kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének nyilvánosságra-hozatala adta a következő ütést. Ebben a dokumentumban, amit egy héttel az ülések után szokás nyilvánosságra hozni, arról értekeztek a monetáris bizottság résztvevői, hogy az infláció alacsony, és az is fog maradni a jövőben. További hatvan dollárral ütötte le ez a „jó-rossz” hír az aranyat. Imáron 1660 dollár környékére esett az unciánkénti jegyzés, ami számottevően olcsóbb a korábbi árakhoz képest. Semmi meglepő sincs ebben: október után tényleg „mérséklődtek” az árak. De az is látszik a grafikonon, hogy (az Egyesült Államokban legalábbis), ismét felerősödött az infláció a március 16-i inflációs jelentés szerint. Hosszútávon ezért, különösen az elmúlt hónapok gyengélkedése után, jó vételnek tűnik az arany. Amennyiben nem esik 1635 dollár alá, addig érdemes tartanunk míg nem éri el legalább az 1800-as szintet. Jó jel az is hogy a hosszabbtávú, 50 és 100-napos mozgóátlagok felfelé tartanak, és az 50-es a 100-as fölé került. Az amerikai központi bank kommunikációját azonban mindig célszerű figyelni, mert képesek a piacot megmozgatni!

KERESKEDÉSI ÖTLET:
1660 fölött vétel és 1800-ig tartani. Stop-loss 1635 alatt.

HIVATKOZÁSOK
[1] http://www.federalreserve.gov/newsevents/testimony/bernanke20120229a.htm#f6
[2] http://www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20120313a.htm
[3] u.o.
[4] http://www.thedaily.com/page/2011/02/18/021811-opinions-history-silver-greider-1-3/

 

Címkék: infláció pénzpiac közgazdaságtan pénzügy befektetések elemzések árucikkek

A bejegyzés trackback címe:

https://nem-ortodox.blog.hu/api/trackback/id/tr794320603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása