Meztelen Pénzügyek

Közgazdaságtan, pénzügy, üzlet-minden, ami egyszerre érdekes ÉS értékes.

Friss topikok

Jó vétel az... OTP!

2012.03.11. 17:46 | Lovász Ádám | Szólj hozzá!

Jó vétel az... OTP!

Amikor befektetésről van szó, el kell felejtenünk minden előítéletet. A közgazdaságtan elméleti világában még csak-csak tudnak boldogulni az előítéletes, saját véleményükhöz ragaszkodó emberek. De az üzleti élet, és különösen a befektetések világában, aligha van helyük a rögeszméknek. Jól példázza ezt az OTP Bank esete.

Március 9-én éves jelentését tette közzé a legnagyobb magyar pénzintézet. Ha a hírekből indultnánk ki, meglehetősen pocsék benyomásunk lenne a cégről, meg általában a magyar gazdaság helyzetéről. Az Index ezt látta jónak közölni olvasóival: „megszenvedte” a végtörlesztést, „25,84 milliárd forintos adózott veszteséget szenvedett el” az OTP-Csoport. Az elemzői várakozásokat „alulmúlta” az éves eredmény. Jaj néki! Felhőszakadás villámlással? Talán 5-10%-os csökkenés az árfolyamban?

Nem. Annak dacára hogy a média szerint „rosszul sikerült” az eredmény, 3,35%-kal száguldott fölfelé a részvény. Ha valaki a hírekből indul ki, meglepődne ezen. Pedig ha elvonatkoztatunk a propagandától, igenis van jó oka annak hogy ma befektetők miért nem pesszimisták. Először vizsgáljuk meg, valóban „rossz” eredményről beszélhetünk-e az éves beszámoló kapcsán.

Az OTP adózás utáni eredménye 29%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez mindenképpen rossz hír, de versenytársaihoz képest kisebb visszaesés. Minden kormányzati intézkedés ellenére, a ROE (sajáttőke-arányos nyereség) még mindig kétszámjegyű, azaz, 11,8%. Szintén kiugróan jó szám a legtöbb versenytárshoz képest. Az ú.n. Core Tier 1 tőke rátája pedig 12,0%, ami az egyik legtőkeerősebb és legstabilabb európai pénzintézetek egyikévé teszi. Noha valóban veszteséges volt 2011 utolsó negyedéve, a végtörlesztés csupán egyedi, vissza-nem-térő tétel, ami aligha fog több kárt okozni az OTP-nek.

És itt van a kulcs: a részvénypiacon a jövő számít, nem a jelen. Egyedi tételek nélkül számolva az OTP Nyrt az egyik legkiválóbb pénzintézet az európai piacon minden tekintetben. Különösen pozitív hogy az orosz üzletág milyen dinamikusan nő (a hitelkihelyezések Oroszországban 30%-kal megugrottak, szemben a hazai 2%-os csökkenéssel). Ahol nincsenek költségvetési megszorítások, ott a lakosság is költekezik, és vesz fel újabb hiteleket... Többek között az orosz és ukrán leányvállalatnak köszönhetően 2012-ben növekedni fog az OTP bevétele, eredménye és hitelkihelyezése. Már pusztán ez a lehetőség elég volt arra hogy felkapkodják a részvényeket az elmúlt hetek gyengélkedése után.

De miért elégedtek meg ennyivel a befektetők? Semmilyen konkrét, számszerűsíthető előrejelzést nem adott Bencsik László sajtótájékoztatóján. Csak annyit mondott hogy „lesz növekedés”. Azért kapták fel erre a fejüket a befektetők, mert egyrészt a legtöbb európai pénzintézetnél nem várható túl sok jó 2012-ben, másrészt pedig kifejezetten olcsók az OTP részvényei. A részvények könyv szerinti értéke 4780, szemben a március 9-i 3824-os értékkel. Az árfolyam/részvényenkénti nyereség mutató pedig 5,6. ez hihetetlenül alacsony, amikor az elemzői várakozások szerint 13%-kal bővülhet évente az OTP Bank nyeresége! Azzal számolva 8960 HUF jön ki mint „ésszerű” érték! Ameddig 9000 forint alatt forognak papírjai, alulértékeltnek lehet mondani .

Persze semmi garancia sincs arra hogy a befektetők egyszer csak „rájönnek” arra, mennyire téves a mai árazása az OTP-papíroknak. Akár újabb esések is lehetnek az 5000, vagy, ha minden jól megy, 9000 forinthoz vezető rögös úton. Ezért nem mindegy az időzítés. A március 9-i napon már kimutatták éhségüket a befektetők; már látszik hogy felfelé akarják lökni és alig várnak hogy beléphessenek. Be is léphettek, hiszen nem véletlenül ment fölfelé több mint 3%-kal. Hívjuk segítségül a grafikont, hátha elárul még valamit!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami itt látszik, az egy hosszabb felfelémenet kezdete. Szinte tankönyvszerű trendfordulat. Háromszor sem sikerült 2011 őszén 3000 alatt maradnia az árfolyamnak,a mi jelezte hogy talán egyféle padló alakulhatott ki. Ezt követte a januári kitörés, ami nagyrészt nem az IMF-tárgyalásoknak, hanem sokkal inkább az európai és nemzetközi makrogazdasági környezet javulásának volt köszönhető. Ezt követően visszacsúszott az árfolyam 3600 tartománynába. Azonban szabályszerűen, lépcsözetesen történt az elmúlt hetek eladási hulláma. Igy egy ú.n. „zászlóalakzat” alakult ki. Ezeknek a zászlóknak mindig nagyon örülünk, sőt, mondhatni iszonyúan örülünk... mert általában a trend folytatását jelzik előre! Öröm az örömben (hogy egy szójátékkal is élhessek), hogy az 50-napos mozgóátlag a 100-napos mozgóátlag fölé került, és mindkét mozgóátlag fölfelé tart.

KERESKEDÉSI ÖTLET: Pénteken, március 9-én lett volna ideális belépés, de hétfőn sem lesz késő. Ha még lejjebb kerül az árfolyam, bárhol vásárolhatunk 3600 és 3500 között. Ha 3400 alá kerül az árfolyam, abban az esetben hagyjuk a fenébe az egészet!

 © Lovász Ádám

Címkék: hírek pénzpiac részvény pénzügy befektetések elemzések

A bejegyzés trackback címe:

https://nem-ortodox.blog.hu/api/trackback/id/tr134309964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása